Otvárate svoju prvú reštauráciu alebo renovujete vašu prevádzku? Efektívne rozmiestnenie gastrotechniky v priestore kuchyne by malo byť vysoko na zozname vašich priorít. Vybavenie, ktoré majú kuchári presne tam, kde ho potrebujú, bude pre úspech vašej reštaurácie nevyhnutné.
Správne druhy, počet a rozloženie varných technológií v priestore kuchyne uľahčí tok práce. Príprava jedla bude úsporná a efektívna, zariadenia nebudú zbytočne vyťažené a čas potrebný na prípravu jedál sa skráti. Ako s návrhom rozmiestnenia začať? Zhrnuli sme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu s výberom a umiestnením gastrotechniky.
Neexistuje všeobecné rozloženie varných technológií, ktoré by bez výnimky vyhovelo všetkým gastroprevádzkam. Nemusíme pripomínať, že reštaurácia s tradičnou slovenskou kuchyňou bude potrebovať iné prístroje, než talianska pizzeria. Pri výbere varných technológií bude vašim najlepším pomocníkom jedálny lístok.
Vytvorte si tabuľku so zoznamom ponúkaných jedál (stĺpec vľavo) a všetkých varných technológií a pomôcok, ktoré plánujete do kuchyne umiestniť (riadok hore). V riadku pri každom jedle označte tie zariadenia, ktoré budú potrebné na jeho prípravu. Uvidíte tak, ktoré prístroje budú vyťažené najviac a ktoré sa budú používať najmenej.
Z ekonomického hľadiska sa môžete rozhodnúť pre zmeny v jedálnom lístku. Ak je niektorý z prístrojov využívaný iba pri príprave jedného alebo dvoch jedál, je vhodné zvážiť, či sa jeho kúpa oplatí. Pouvažujte aj o tom, ako môžete každé zariadenie v kuchyni využiť na viac účelov. Môže sa ponorný mixér použiť na výrobu polievok aj omáčok? Bolo by lepšie vymeniť statickú rúru za multifunkčný konvektomat? Riešením v tomto prípade môže byť aj prenájom gastrozariadenia. Spýtajte sa na názor vášho šéfkuchára a pracovníkov kuchyne, s procesom výberu zariadenia nepochybne pomôžu.
Tabuľku so zoznamom zariadení môžete rozšíriť o predpokladané rozmery. Kuchyňa by vo finálnom návrhu nemala byť preplnená, myslite aj na potenciálne rozšírenie počtu zariadení v budúcnosti. Počítajte s priestorom na doplnenie stolného mixéra, dodatočnej opekacej platne či fritézy. Podľa úrovne zaťaženia, ktorú uvidíte vo svojej tabuľke, môžete vyčleniť najviac priestoru na najpoužívanejšie zariadenia. Ich kapacita by mala byť dostatočná na zvládnutie bežnej prevádzky.
Vzduchotechnika v profesionálnej kuchyni priamo súvisí s možným rozmiestnením gastrozariadenia. Medzi spôsoby vetrania a odsávania vzduchu patrí systém lokálnych digestorov, ktoré bude potrebné umiestniť nad všetky zariadenia s dostatočným presahom. Predvídavosť sa oplatí, vždy bude lepšie zvoliť väčší digestor, pod ktorý môžete neskôr umiestniť nové spotrebiče. Druhou možnosťou je celoplošný systém odsávania umiestnený v strope. Ak sa rozhodnete pre stropné odsávanie, získate voľnú ruku pri plánovaní rozloženia, rozšírenia i premiestnenia varných zariadení v kuchyni.
Aby ste získali presnú predstavu o rozložení zariadenia, prípravných a čistiacich plôch, ako aj skladovacích a chladiacich boxov, budete potrebovať vypracovaný projektový nákres. Pokojne všetko premerajte tri či štyrikrát. Nie je totiž nič horšie, ako keď pri montáži zistíte, že sa „niekde stratilo” 10 centimetrov priestoru, s ktorým ste pri nákupe zariadení rátali.
Spoľahnite sa na odborníkov. Našim zákazníkom ponúkame profesionálne projekčné a inžinierske služby, ktoré spĺňajú aktuálne bezpečnostné, technické, hygienické a estetické kritériá projektov. Starostlivo vypracujeme návrh vašej gastroprevádzky a konkrétneho rozmiestnenia gastronomického zariadenia v priestore, ktorý máte k dispozícii. Zistite viac o projekcii gastroprevádzok a neváhajte nás kontaktovať.