Nie každý vzduchotechnický systém je správne navrhnutý, a nie o každý je neskôr správne postarané. Výsledkom sú problémy s vlhkosťou, či dokonca riziko požiaru. V reštauračnej kuchyni to platí dvojnásobne. S akými problémami sa stretávame najčastejšie a ako sa im vyhnúť?
Vzduchotechnická jednotka je rozhodujúcou súčasťou každej reštaurácie. Bez odsávania vzduchu by nebolo možné regulovať hladiny mastnoty, dymu a pary, ktoré sa vytvárajú v kuchyni vašej reštaurácie. Občas sa ale vyskytnú problémy, ktoré môžu ovplyvniť pohodlie, funkčnosť a dokonca aj bezpečnosť vašej reštaurácie. V tomto článku sa budeme zaoberať štyrmi často sa vyskytujúcimi problémami, ktoré sa týkajú digestorov a ďalších aspektov ventilačného systému v reštauráciách.
Prístupové miesta do vzduchotechnickej jednotky musia byť správne dimenzované, aby umožňovali čistenie potrubí. Okrem toho musia byť prítomné pri každej smerovej zmene potrubia. Nesplnenie týchto predpisov zabraňuje nevyhnutnému čisteniu a údržbe vášho ventilačného systému. Čo je ešte horšie, spôsobujú riziko požiaru. Nedostatočné čistenie, prehliadky a údržba vedú k nadmernému množstvu mastnoty a oleja, ktoré môžu zapríčiniť vzplanutie vašej kuchyne. V návrhu vzduchotechniky by mal byť dostatočný počet prístupových bodov, aby bolo umožnené pravidelné čistenie.
Množstvo a rozloženie prístupových dvierok by mala zohľadniť už počiatočná projekcia vzduchotechniky.
Keď už hovoríme o čistote, hygiena je jedným z najdôležitejších aspektov komerčnej kuchyne a jej význam sa rozširuje aj na vetracie systémy. Keďže funguje ako filter vzduchu, nedostatočné čistenie môže spôsobiť, že celá kuchyňa bude nepríjemne zapáchať. Netreba dodávať, že je to nielen nepríjemnosť, ale aj zdravotné riziko pre všetkých, ktorí pracujú vo vnútri budovy. Odborníci odporúčajú čistenie minimálne každých 90 dní. Ak si však všimnete, že z výfukového systému uniká nepríjemný zápach, využite jedno z dvoch možností:
Na čistenie filtrov, rozvodov a klimatizácií môžete využiť profesionálnu dezinfekciu bez obsahu chlóru PolyHMG – PolyAir. Prečítajte si, ako funguje bezchlórová dezinfekcia.
Kondenzácia je produkovaná vzduchotechnickými systémami, čo môže spôsobiť problémy pre komerčné kuchyne. Ak chcete skontrolovať nadmernú vlhkosť, vypnite ventilačný systém, odstráňte kryt ventilátora a identifikujte akékoľvek príznaky zvýšenej vlhkosti. Nadmerná vlhkosť je zvyčajne zrejmá. Čo sa teda môže stať, ak sa vlhkosť v systéme nahromadí a prenikne do vašej kuchyne? Baktérie, nehygienický priestor na varenie a dokonca rast plesní. Ak problém s vlhkosťou pretrváva, nechajte skontrolovať odvlhčovaciu jednotku.
Všimli ste si niekedy zvláštny hluk vychádzajúci z vetracieho systému vašej kuchyne? Ak áno, je pravdepodobné, že máte problém s motorom. Takéto zvuky sú zvyčajne indikátorom toho, že ventilátor potrebuje výmenu. Ak sa nevyrieši, systém sa môže pokaziť a spôsobiť množstvo ďalších problémov. Hluk sa niekedy javí ako malý, ale môže naznačovať vážne poškodenie. Inokedy môže byť hluk neznesiteľný, vyžaduje si však iba malú údržbu. V obidvoch prípadoch je najlepším postupom konanie s odborným inšpektorom. Možnosti zahŕňajú:
Úplná výmena: Úplná výmena odsávacieho ventilátora.
Čiastočná výmena: Oprava alebo čiastočná výmena odsávacieho ventilátora.
Využite služby servisných špecialistov spoločnosti Klimatechnik. Postaráme sa o rýchle a spoľahlivé opravenie všetkých porúch.