Osvetlenie, varenie, umývanie, klimatizácia… Prevádzkové náklady na chod reštaurácie stúpajú s každým novým spotrebičom. Snažíte sa znížiť spotrebu elektriny a vody vo vašej gastro prevádzke? Vykonaním niekoľkých malých zmien môžete ušetriť na energiách v reštauračnom zariadení.
Gastrotechnika je nepochybne jedným z najväčších požieračov energie v reštaurácii. Ak je vaším cieľom zníženie prevádzkových nákladov, zvážne obnovu vybavenia kuchyne. Kúpou energeticky úsporných spotrebičov, ako sú rúry a umývačky, znížite náklady na elektrinu, spotrebu vody aj čistiacich prostriedkov. Môže to byť o niečo drahšie, no napokon sa to vyplatí. Napríklad úsporná umývačka riadu dokáže okamžite ušetriť až 35 % nákladov na energiu.
Zle udržiavaná gastrotechnika spotrebuja viac energie, než je potrebné. Pravidelné čistenie rúr a grilov, údržba chladiacich zariadení, ale aj odstraňovanie vodného kameňa a vhodná úprava vody dokáže ušetriť na prevádzkových nákladoch. Bežnú kontrolu a čistenie spotrebičov môžete vykonávať sami, no opravu a servis gastrozariadenia nechajte na profesionálov. Predídete tak nečakaným poruchám aj vysokému účtu za elektrinu.
Ak je okolitá teplota vo vašej kuchyni príliš vysoká, dáva zabrať nielen pracovníkom kuchyne, ale aj chladiacim zariadeniam. Nižšia teplota zefektívni funkciu mraziacich a chladiacich zariadení.
Aj taká banálna vec, akou je výmena žiaroviek, výrazne zníži prevádzkové náklady. Ak stále svietite klasickými žiarovkami, vymeňte ich za LED žiarivky, ktoré spotrebujú menej elektriny a vydržia až 10-krát dlhšie. Využiť môžete aj žiarovky CFL, ktoré síce nie sú tak energeticky efektívne ako LED, ale produkujú viac svetla, takže fungujú dobre aj pri osvetlení veľkých priestorov vo vašej reštaurácii. Aj lineárne žiarivky („neónky”) sú na trhu dostupné v úspornejšej verzii.
Rozhodne by ste svojich hostí nemali nechať, aby sa triasli od zimy, ale zníženie teploty o 1 °C vám môže ušetriť až 7% z účtov za energiu. Ak v prevádzke nemáte priestorový termostat, môžete využiť termostatické ventily, ktoré automaticky obmedzia vykurovanie radiátorov po dosiahnutí nastavenej teploty.
Zamestnanci kuchyne často zapínajú všetky spotrebiče a svetlá naraz, či už je to potrebné alebo nie. Označenie vypínačov a zásuviek povzbudí zamestnancov, aby si prečítali štítky a zapínali iba to, čo je nevyhnutné. Spíšte časy predhrievania zariadení a povzbuďte personál, aby zariadenie vypínal ešte pred uprataním kuchyne.